Leer en imiteer met bio-inspiratie

Bio-inspiratie: lessen uit de natuur

Planten en dieren zijn door miljoen jaar evolutie gewend om zich aan te passen. Daarom kunnen mensen veel van de natuur leren – en spieken mag! Precies dat is het vakgebied ‘bio-inspiratie’. Een bekend voorbeeld is klittenband dat van distels is afgekeken. En de huid van haaien inspireerde tot het maken van een supersnel zwempak. Boeiende parallellen vinden we tussen dieren en de werkvloer als het om de leiderschap of effectieve communicatie gaat. Werken uw mensen net zo efficiënt samen als stokstaartjes? En is uw leiderschap vergelijkbaar met dat van de zilverruggorilla? Dit zijn enkele voorbeelden van inspiratie voor uw organisatie uit de natuur. 

Hieronder vindt u een overzicht van extra activiteiten waarmee u van uw congres, relatiedag, vergadering, training of personeelsfeest een unieke ervaring kunt maken!

Met deze inspiratie uit de natuur kunnen organisaties van planten en dieren en profiteren van 4 miljard jaar research & development voor hun duurzame innovaties
Themawandeling met lunch of diner

Themawandeling met lunch of diner

In een 75 minuten durende rondleiding door Burgers’ Zoo worden technische en sociobiologische voorbeelden van imitatie van de natuur door de mens besproken. Anatomische bijzonderheden en bepaalde microstructuren van dieren en planten worden door onderzoekers als basis voor hun uitvindingen gebruikt. Deze inspirerende wandeling kan een inhoudelijke en motiverende aanvulling zijn op een personeelsdag of bedrijfsevenement.

Themawandeling bio-inspiratie
Lezing 'Dieren als efficiënte managers en boekhouders'

Lezing 'Dieren als efficiënte managers en boekhouders'

Niets menselijks is de dieren vreemd: zelfs niet qua managementvraagstukken. Een bioloog van de dierentuin biedt de zakelijke gasten een verrassende kijk op de dierenwereld! Door combinaties te maken van de biologische kennis die in het dierenpark aanwezig is en deze te vertalen naar herkenbare, actuele managementvraagstukken, kunnen uw zakelijke bijeenkomsten naar wens worden verrijkt en verdiept.

Bekijk deze lezing
Bio-inspiratie lezing

Bio-inspiratie lezing

Werken uw mensen net zo efficiënt samen als stokstaartjes? Deze dieren leven in een hechte familiegroep, waarbij verschillende taken handig verdeeld worden. Tijdens de lezing 'Biomimicry' leren u en uw gasten alles over de parallellen van de dierenwereld en mensen. De lezing bevat allerlei voorbeelden uit het veld op het raakvlak tussen natuur en techniek en belicht de achtergrond van biomimicry. Ideaal voor groepen die niet de tijd hebben voor een rondleiding met dit thema.

Bio-inspiratie lezing

Video's over bio-inspiratie

Constanze Mager is bioloog en hoofd educatie bij Koninklijke Burgers’ Zoo. Constanze begeleidt in Burgers' Zoo studenten die diergedrag observeren, leidt de rondleiders op en houdt zelf veel lezingen en workshops over allerlei onderwerpen. Ook is ze auteur van het boek Stoor nooit een vlooiende aap. In een reeks video's op het YouTube-kanaal van het Safari Meeting Centre vertelt Constanze kijkers over wat wij van o.a. collega-primaten,  neushoornvogels en cheeta’s kunnen leren over communiceren, samenwerken, motiveren, efficiënt handelen en optimaal presteren.

De geschiedenis van bio-inspiratie

Wat leren flamingo's ons over klantenbinding?

Leiderschap volgens de gorilla

Wilt u uw organisatie laten inspireren door de natuur?

Neem contact op

Lees onze artikelen over bio-inspiratie