De ‘nee/nee-sticker’ en de passiebloemvlinder
Terug

De ‘nee/nee-sticker’ en de passiebloemvlinder

vrijdag, 14 december 2018
De ‘nee/nee-sticker’ en de passiebloemvlinder

Met fietstassen vol folders zwoegt de postbezorger door de straat. Ha fijn! Een appartementencomplex – de ideale plek om weer van tientallen folderpakketten af te komen. Verwachtingsvol stapt de postbezorger van zijn fiets. Maar de brievenbussen naderend, ontwaart hij bijna overal de zwartoranje ‘nee/nee- stickers’ op de brievenbussen… Onverrichter zaken vertrekt hij weer, hopend op meer succes bij het volgend adres.

Eitjes verspreiden

Niet veel anders vergaat het de gewone passiebloemvlinder-vrouwtjes. Hun lijf zit vol eieren, die ze graag op een geschikte plant af willen zetten. Geschikt is een plant, indien ze als voedsel voor de uit de eieren komende rupsjes kan dienen. En voor passiebloemvlinders zijn passiebloemplanten de ideale planten hiervoor. Alleen, de rupsjes van passiebloemvlinders knagen niet alleen maar aan de blaadjes van de plant. Ze zijn ook behoorlijk kannibalistisch. Daarom legt het vlindervrouwtje niet een heleboel eitjes bij elkaar af, maar verspreidt ze. 

Vooral mijdt ze bladeren, waarop een andere soortgenoot al haar eitjes heeft geplakt. Want deze eitjes komen natuurlijk eerder uit dan haar eigen eitjes en dan zijn haar rupsjes het haasje! Daarom draait de zoektocht van het vlindervrouwtje om een mooie passiebloemplant waar nog géén eitjes op liggen. Ze zoekt en zoekt, maar verrek! Op al die blaadjes van die passiebloem zitten al knalgele kleine eitjes! Net als onze postbode vertrekt ze weer onverrichter zaken om haar eitjes maar elders te bezorgen.

Nee/nee-sticker

Had ze maar nog wat nauwkeuriger gekeken! Daar liggen namelijk helemaal geen eitjes van een soortgenoot. Veel eerder heeft de passiebloemplant te kennen gegeven dat ze er niet van gediend is om al die ongewenste eitjes te krijgen, waaruit tenslotte knabbelende rupsen  komen. De plant heeft op haar manier een ‘nee/nee-sticker’ aangebracht, die voor de vlinder een duidelijk signaal is. Ze heeft gele ‘nep-eitjes’ op haar blad gevormd, die voldoen om de vlinder een plant verder te sturen. En zo trekt de vlinder verder van adres tot adres, tot al zijn eitjes toch nog zijn gelegd. De gewone passiebloemvlinder heet trouwens in het Engels ‘common postman’- werkelijk een zeer passende naam!

Inspiratie uit de natuur

Mensen raken al sinds mensenheugenis geïnspireerd door de natuur. Allereerst natuurlijk omdat we er zelf deel van uitmaken. Maar daarnaast kunnen we ook veel leren van dieren en natuur. De biologen van Koninklijke Burgers’ Zoo nemen ons met fascinerende voorbeelden mee naar het dieren- en plantenrijk. Soms lijkt niets menselijks de natuur vreemd en kunnen we ook in het zakelijke leven rechtstreeks inspiratie uit de natuur halen!

Meer over bio-inspiratie

Reacties


Meer nieuws


Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

woensdag, 15 januari 2020

In de zoektocht naar een goede eventlocatie, denken veel event organisatoren snel aan (grote) steden in de Randstad. Grote kans dat je zoekt op “eventlocatie Amsterdam” of “congrescentrum Utrecht”. Is dit wel de juiste manier om te zoeken naar een locatie? Je wilt namelijk een eventlocatie die goed bereikbaar is en dat zijn de locaties in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht lang niet altijd. En de geografische locatie is ook niet alles, blijkt. Wat is nu echt belangrijk bij het zoeken (en vinden) van jouw ideale eventlocatie?

Lees meer
Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

woensdag, 11 december 2019

Het registratiemoment is vaak een van de eerste contactmomenten die je hebt met je bezoekers. Je hoopt natuurlijk dat ze met volle teugen genieten van al je goede presentaties, maar je krijgt niet snel nog een kans om een eerste indruk te maken. Met zo’n goede eerste indruk voorkom je dat mensen niet op komen dagen. Daarom is juist het registratiemoment een belangrijk punt om goed op orde te hebben. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om de registratie soepel te laten verlopen.

Lees meer
Arnhem het podium voor een meerdaags event

Arnhem het podium voor een meerdaags event

vrijdag, 22 november 2019

en internationaal event organiseren in Nederland.. vaak wordt er dan gekozen voor Amsterdam. Maar Nederland heeft uiteraard veel meer te bieden, zo bewijst Wisse Kommunikatie met het ‘Data Know Better’-event dat zij oktober dit jaar organiseerde. De organisatie besloot het over een andere boeg te gooien en het internationale gezelschap in Arnhem te ontvangen. 

Lees meer