Epke Zonderland versus de siamang

Epke Zonderland versus de siamang

Epke Zonderland is Olympisch kampioen op de rekstok. Daarnaast wist de 30-jarige Nederlander zowel op het WK van 2013 als 2014 een gouden medaille te scoren op dit onderdeel. Het moge duidelijk zijn dat Epke als favoriet deelneemt aan de Olympische Spelen Rio 2016. Epke werd in 1986 in Lemmer geboren en studeert Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. De aanstaande arts én huidig Olympisch kampioen op de rekstok treft echter een geduchte concurrent in het dierenrijk!

Foto Epke: Dick Aalders (CC BY-SA 2.0)

Gespierde armen

Het hele lichaam van de siamang is gebouwd om zo snel en efficiënt mogelijk door de boomtoppen te kunnen slingeren. De armen zijn erg lang in verhouding met het lichaam en bijzonder gespierd. Siamangs zijn de grootste vertegenwoordigers van de gibbonfamilie. Deze Aziatische apen leven in het tropisch regenwoud, waar ze zelden of nooit op de bosbodem komen. Als er gevaar dreigt, kunnen ze op topsnelheid met hun machtige armen binnen enkele minuten honderden meters afleggen, slingerend van tak tot tak en van boom tot boom. 

Dagelijkse kost

Hoe knap en technisch ingewikkeld de oefeningen van Epke op de rekstok naar menselijke maatstaven ook mogen zijn, de siamang zou ze met weinig moeite na kunnen doen en het bovendien een stuk langer vol kunnen houden. Nu brengt Epke in het dagelijks leven voor zover bekend zijn dagen niet door in de boomtoppen en hoewel hij vele trainingsuren investeert om in topconditie te blijven, is het voor de siamang letterlijk dagelijkse kost om zijn armspieren te trainen.

Grijpen en vasthouden

Siamangs behoren tot de zogenaamde ‘kleine mensapen’ en hebben dus net als Epke geen staart. Tot zover is de vergelijking dus fair. Net als mensen kunnen siamangs opponeren: ze kunnen hun duim tegenover één of meerdere vingers plaatsen, waardoor grijpen en vasthouden mogelijk wordt. Een essentiële voorwaarde om aan een rekstok te hangen en daar acrobatische toeren uit te kunnen halen. Maar hoewel we veel respect hebben voor Epkes fantastische prestaties, vrezen we dat hij het ondanks alle trainingsuren op twee onderdelen zeker aflegt ten opzichte van de siamang: uithoudingsvermogen en voetenwerk. 

Uithoudingsvermogen

Wat Epkes prestaties des te indrukwekkender maakt, is dat de oefeningen die hij uitvoert op de rekstok voor een mens verbazingwekkend veel kracht en energie kosten. Daar legt hij het op den duur toch af tegen de siamang op uithoudingsvermogen. En hoewel ook de siamang duidelijk handiger is met zijn handen, kan hij met zijn voeten qua grijpvermogen een stuk meer dan een mens. De technisch ingewikkelde oefeningen die de siamang kan uitvoeren door zowel handen- als voetenwerk te gebruiken, gaan Epke en alle mensen helaas boven de pet. De vakjury zal het Olympisch goud dus toekennen aan de siamang!

Safari Meeting Centre

Safari Meeting Centre

Het Safari Meeting Centre midden in Burgers' Zoo is de inspirerende eventlocatie voor vergaderingen, congressen, trainingen, personeels- en bedrijfsuitjes.

Het Safari Meeting Centre

Bio-inspiratie

Bio-inspiratie

Bij de vergelijking met Epke Zonderland hebben we ons met een knipoog laten inspireren door het verbazingwekkende vermogen van siamangs om met speels gemak van tak naar tak te slingeren. Maar organisaties kunnen wel degelijk veel waardevolle inspiratie uit de natuur halen. Leer bijvoorbeeld over de manier van leidinggeven van een gorilla, of de nauwe onderlinge samenwerking bij stokstaartjes.

Wilt u uw organisatie laten inspireren door de natuur? Bekijk hoe u uw congres of personeelsfeest tot een unieke ervaring kunt maken!

Wat is bio-inspiratie?

Thema ontdekkingen Apemanagement

Thema ontdekkingen Apemanagement

Bent u nieuwsgierig naar de overeenkomsten tussen collega’s en apen? Of naar de ontwikkeling van apenkinderen en mensenkinderen? Of naar de overeenkomsten van de zoektocht van aap en mens naar de ideale partner? Dan is dit de ideale workshop voor u en uw gezelschap!

Meer over Apemanagement