Epke Zonderland versus de siamang
Terug

Epke Zonderland versus de siamang

woensdag, 03 augustus 2016
Epke Zonderland versus de siamang

Epke Zonderland is Olympisch kampioen op de rekstok. Daarnaast wist de 30-jarige Nederlander zowel op het WK van 2013 als 2014 een gouden medaille te scoren op dit onderdeel. Het moge duidelijk zijn dat Epke als favoriet deelneemt aan de Olympische Spelen Rio 2016. Epke werd in 1986 in Lemmer geboren en studeert Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. De aanstaande arts én huidig Olympisch kampioen op de rekstok treft echter een geduchte concurrent in het dierenrijk!

Foto Epke: Dick Aalders (CC BY-SA 2.0)

Gespierde armen

Het hele lichaam van de siamang is gebouwd om zo snel en efficiënt mogelijk door de boomtoppen te kunnen slingeren. De armen zijn erg lang in verhouding met het lichaam en bijzonder gespierd. Siamangs zijn de grootste vertegenwoordigers van de gibbonfamilie. Deze Aziatische apen leven in het tropisch regenwoud, waar ze zelden of nooit op de bosbodem komen. Als er gevaar dreigt, kunnen ze op topsnelheid met hun machtige armen binnen enkele minuten honderden meters afleggen, slingerend van tak tot tak en van boom tot boom. 

Dagelijkse kost

Hoe knap en technisch ingewikkeld de oefeningen van Epke op de rekstok naar menselijke maatstaven ook mogen zijn, de siamang zou ze met weinig moeite na kunnen doen en het bovendien een stuk langer vol kunnen houden. Nu brengt Epke in het dagelijks leven voor zover bekend zijn dagen niet door in de boomtoppen en hoewel hij vele trainingsuren investeert om in topconditie te blijven, is het voor de siamang letterlijk dagelijkse kost om zijn armspieren te trainen.

Grijpen en vasthouden

Siamangs behoren tot de zogenaamde ‘kleine mensapen’ en hebben dus net als Epke geen staart. Tot zover is de vergelijking dus fair. Net als mensen kunnen siamangs opponeren: ze kunnen hun duim tegenover één of meerdere vingers plaatsen, waardoor grijpen en vasthouden mogelijk wordt. Een essentiële voorwaarde om aan een rekstok te hangen en daar acrobatische toeren uit te kunnen halen. Maar hoewel we veel respect hebben voor Epkes fantastische prestaties, vrezen we dat hij het ondanks alle trainingsuren op twee onderdelen zeker aflegt ten opzichte van de siamang: uithoudingsvermogen en voetenwerk. 

Uithoudingsvermogen

Wat Epkes prestaties des te indrukwekkender maakt, is dat de oefeningen die hij uitvoert op de rekstok voor een mens verbazingwekkend veel kracht en energie kosten. Daar legt hij het op den duur toch af tegen de siamang op uithoudingsvermogen. En hoewel ook de siamang duidelijk handiger is met zijn handen, kan hij met zijn voeten qua grijpvermogen een stuk meer dan een mens. De technisch ingewikkelde oefeningen die de siamang kan uitvoeren door zowel handen- als voetenwerk te gebruiken, gaan Epke en alle mensen helaas boven de pet. De vakjury zal het Olympisch goud dus toekennen aan de siamang!

Reacties


Meer nieuws


Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

woensdag, 15 januari 2020

In de zoektocht naar een goede eventlocatie, denken veel event organisatoren snel aan (grote) steden in de Randstad. Grote kans dat je zoekt op “eventlocatie Amsterdam” of “congrescentrum Utrecht”. Is dit wel de juiste manier om te zoeken naar een locatie? Je wilt namelijk een eventlocatie die goed bereikbaar is en dat zijn de locaties in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht lang niet altijd. En de geografische locatie is ook niet alles, blijkt. Wat is nu echt belangrijk bij het zoeken (en vinden) van jouw ideale eventlocatie?

Lees meer
Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

woensdag, 11 december 2019

Het registratiemoment is vaak een van de eerste contactmomenten die je hebt met je bezoekers. Je hoopt natuurlijk dat ze met volle teugen genieten van al je goede presentaties, maar je krijgt niet snel nog een kans om een eerste indruk te maken. Met zo’n goede eerste indruk voorkom je dat mensen niet op komen dagen. Daarom is juist het registratiemoment een belangrijk punt om goed op orde te hebben. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om de registratie soepel te laten verlopen.

Lees meer
Arnhem het podium voor een meerdaags event

Arnhem het podium voor een meerdaags event

vrijdag, 22 november 2019

en internationaal event organiseren in Nederland.. vaak wordt er dan gekozen voor Amsterdam. Maar Nederland heeft uiteraard veel meer te bieden, zo bewijst Wisse Kommunikatie met het ‘Data Know Better’-event dat zij oktober dit jaar organiseerde. De organisatie besloot het over een andere boeg te gooien en het internationale gezelschap in Arnhem te ontvangen. 

Lees meer