De Nederlandse handbaldames versus de chimpansees

De Nederlandse handbaldames versus de chimpansees

Na een valse start op de Olympische Spelen Rio 2016 met een teleurstellend verlies tegen Frankrijk, heeft het Nederlands Damesteam Handbal zich uitstekend herpakt in de tweede wedstrijd tegen Argentinië. Dankzij sterk samenspel en een goede groepsdiscipline werden de Zuid-Amerikaanse dames overtuigend verslagen. De Nederlandse vrouwen hebben een zeer talentvolle lichting. Ze haalden op het WK van 2015 zelfs de finale, die ze helaas verloren van Europees en Olympisch kampioen Noorwegen.  

Foto: Handb0l (Publiek domein)

Onder bondscoach Henk Groener vormen de Oranje dames een hecht collectief, waarbij Estavana Polman tegen Argentinië met zes doelpunten het best op schot was. Toch zouden onze Nederlandse handbaldames het erg zwaar krijgen als ze tegen een groep chimpansees zouden moeten spelen.

Girl power

Chimpansees kennen een complexe sociale groepsstructuur. Mannen zijn in principe de baas, maar zonder de steun van de vrouwen zijn ze nergens. Wat je met recht ‘girl power’ mag noemen dus! Een chimpanseeman die de leider van de groep is, redt het niet alleen met brute kracht, maar moet vooral over goede diplomatieke vaardigheden beschikken en zich verzekeren van de steun van de invloedrijke vrouwen in de groep. Binnen een groep chimpansees bestaan vaak verschillende families, elk met hun eigen rang en status binnen het geheel. De onderlinge verhoudingen zijn echter dynamisch en kunnen in de loop van de tijd veranderen. De sociale vaardigheden van individuele dieren bepalen daarnaast de mate van invloed die een specifieke chimpansee binnen de groep uitoefent. 

Uitstekende organisatie

Net als het Nederlands Damesteam Handbal kunnen de chimpansees zich ook uitstekend organiseren. Bovendien is bekend dat chimpansees altruïstisch kunnen handelen: als een andere mensaap een betere scoringskans lijkt te hebben, zullen ze dus niet aarzelen om de bal af te spelen. Qua DNA komen chimpansees voor ongeveer 98 procent overeen met mensen en ook hun intelligentie moet absoluut niet onderschat worden! Op al die punten zijn onze Nederlandse dames en de chimpansees dus erg aan elkaar gewaagd.

Spierkracht

Chimpansees maken echter het verschil op basis van fysieke kracht. Niet alleen chimpanseemannen zijn veel sterker dan mensenmannen, maar ook chimpanseevrouwen hebben veel meer kracht dan hun menselijke tegenspeelsters. Met hun gespierde armen hebben ze een behoorlijke schotkracht. Bovendien kunnen een aantal dieren heel gericht gooien! Tenslotte gooien chimpansees ook vaak onderhands, wat voor een handbalkeepster compleet verrassend kan zijn en de kans op een goal verhoogt. Hoe goed keepster Tess Wester ook mag spelen: ze zal dus vaker in het net moeten vissen dan haar chimpansee-collega aan de overkant!

Safari Meeting Centre

Safari Meeting Centre

Het Safari Meeting Centre midden in Burgers' Zoo is de inspirerende eventlocatie voor vergaderingen, congressen, trainingen, personeels- en bedrijfsuitjes.

Het Safari Meeting Centre

Bio-inspiratie

Bio-inspiratie

Bij de vergelijking met de handbaldames hebben we ons met een knipoog laten inspireren door het verbazingwekkende vermogen van chimpansees om zich te organiseren. Maar organisaties kunnen wel degelijk veel waardevolle inspiratie uit de natuur halen. Leer bijvoorbeeld over de nauwe onderlinge samenwerking bij stokstaartjes.

Wilt u uw organisatie laten inspireren door de natuur? Bekijk hoe u uw congres of personeelsfeest tot een unieke ervaring kunt maken!

Wat is bio-inspiratie?

Thema ontdekkingen Apemanagement

Thema ontdekkingen Apemanagement

Bent u nieuwsgierig naar de overeenkomsten tussen collega’s en apen? Of naar de ontwikkeling van apenkinderen en mensenkinderen? Of naar de overeenkomsten van de zoektocht van aap en mens naar de ideale partner? Dan is dit de ideale workshop voor u en uw gezelschap!

Meer over Apemanagement