Blog

Jachtluipaard

Jachtluipaard versus zadeljakhals: specialisatie of generalisatie?

Is uw organisatie een echte vakspecialist net als de cheeta? Of bent u juist een slimme generalist, zoals de zadeljakhals? Lees alles over de voor- en nadelen voor beide roofdieren!

Lees het artikel

Symbiose:

Symbiose: samenwerking met wederzijdse voordelen

Werkt u net zo nauw samen met een collega als de anemoonvis en de anemoon? Of herkent u in uw vakgebied juist parasitaire samenwerkingen zoals de rafflesia die de liaan leegzuigt?

Lees het artikel

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen van mensapen

Wat kenmerkt uw leiderschapsstijl? Bent u net als de gorilla een Grote Vriendelijke Reus die de groep beschermt? Of bent u sociaal vaardig, maar even wispelturig als de chimpansee?

Lees het artikel

Een

Een tropisch regenwoud managen

Hoe kun je een complex ecosysteem als een tropisch regenwoud managen, waarin planten én dieren een belangrijke rol spelen? En waarom moet daar elk jaar 25.000 kilo gesnoeid worden?

Lees het artikel

Ongewenste

Ongewenste kruisingen tussen wild en vee

De mens heeft al duizenden jaren geleden wilde schapen, geiten, runderen en varkens gedomesticeerd. Zelfs onze trouwe viervoeter de hond komt voort uit de wolf in een geschiedenis die vele millennia terugvoert. 

Lees het artikel

Professioneel

Professioneel gerunde fokprogramma’s in dierenparken

Veeteeltbedrijven zijn welbekend met intensieve fokprogramma’s om raszuivere koeien, schapen en varkens voor de toekomst te waarborgen. Maar hoe werkt dat eigenlijk in een modern dierenpark? 

Lees het artikel

Boeren

Boeren spelen essentiële rol bij herintroductie gieren

Burgers’ Zoo heeft in samenwerking met natuurbeschermers op succesvolle wijze monniksgieren in Frankrijk en vale gieren in Bulgarije in het wild uitgezet. Boeren spelen een essentiële rol in het succes van deze herintroductieprojecten.

Lees het artikel

Duurzaamheid

Duurzaamheid in de bedrijfsvoering

Duurzaam ondernemen is ‘hot’ in moderne agrarische bedrijven. De consument wordt steeds kritischer en mondiger en eist tekst en uitleg hoe een bepaald product tot stand is gekomen. Welke processen hebben er plaatsgevonden?

Lees het artikel

Varken

Varken versus (wratten)zwijn: nuttig of juist schadelijk?

Hoe de mens naar bepaalde diersoorten kijkt, hangt nauw samen met de (leef)omstandigheden waarin we met die diersoorten geconfronteerd worden. Mens-dierconflicten komen steeds vaker voor. 

Lees het artikel

Twee

Twee stuks groente: maar nauwelijks fruit!

Mensen doen onbewust nog wel eens wat aannames die niet met de praktijk overeenkomen als het om voedsel voor de dieren in moderne dierenparken gaat. Tijd om vier van de meest voorkomende gedachtes eens onder de loep te nemen!

Lees het artikel

Handbaldames

Handbaldames versus de chimpansees

Na een valse start op de Olympische Spelen met een teleurstellend verlies tegen Frankrijk, heeft het Nederlands Damesteam Handbal zich uitstekend herpakt in de tweede wedstrijd tegen Argentinië. Dankzij sterk samenspel en een goede groepsdiscipline werden de Zuid-Amerikaanse dames overtuigend verslagen. Toch zouden onze handbaldames het erg zwaar krijgen als ze tegen een groep chimpansees zouden moeten spelen.

Lees verder

Dafne

Dafne Schippers versus de cheeta

Dafne Schippers is Neerlands hoop bij de dames op de 100 en 200 meter hardlopen tijdens de Olympische Spelen Rio 2016. Toch treft de wereldkampioene op de 200 meter een geduchte concurrent in het dierenrijk!

Lees verder

Epke

Epke Zonderland versus de siamang

Epke Zonderland is Olympisch kampioen op de rekstok. Hij treft echter een geduchte concurrent in het dierenrijk! Het hele lichaam van de siamang is gebouwd om zo snel en efficiënt mogelijk door de boomtoppen te kunnen slingeren.

Lees verder

Windturbines

Windturbines gebaseerd op borstvinnen bultrug

Bultruggen staan bekend om hun spectaculaire vertoningen aan het wateroppervlak, waarbij ze met hun borstvinnen op het water slaan en sprongen maken, waarbij ze soms grotendeels boven de waterspiegel komen. Deze walvissen zijn een grote inspiratiebron gebleken en dan met name de bijzondere, hobbelige vorm van hun borstvinnen.

Lees verder

Klittenband

Klittenband afgeleid van plant

Klittenband is een uitvinding van de Zwitser Georges de Mestral. Hij verbaasde zich in 1941 hoe moeilijk hij klitten uit zijn kleding en uit de vacht van zijn hond kreeg na hun gezamenlijke dagelijkse wandeling. Na een zorgvuldigere bestudering van de klitten ontdekte hij dat de klitten overal zijn voorzien van kleine haakjes, die zich in de kleding en in de hondenvacht vastgrepen.

Lees verder

Zoomerspecial:

Zoomerspecial: Zomers borrelen op het Safari-terras

In Nederland meten we weer steeds vaker zomerse temperaturen. Op ons Safari-terras is het volop genieten van de zon. Start met een frisse Radler en geniet van een prachtig uitzicht op de savanne. Kom met uw gezelschap naar Burgers' Zoo voor een Zoomers arrangement! 

Bekijk de zomerspecial

Kruip

Kruip in de huid van een diermanager

Voor welke uitdagingen worden diermanagers in een modern dierenpark geplaatst? En wat moet er gebeuren om dieren goed te kunnen houden? Ga als teambuildingsactiviteit op creatieve en interactieve wijze aan de slag met actuele vraagstukken als deze. 

Meer over deze workshop

IJsvogel

IJsvogel inspireert hogesnelheidstrein

Eén van de snelste treinen ter wereld is de Japanse hogesnelheidstrein die een topsnelheid van 300 kilometer per uur haalt. Maar wist u dat het ontwerp van deze trein is geïnspireerd op de vorm van de snavel van een ijsvogel?

Lees verder

Nieuwe

Nieuwe vergaderarrangementen

Dit is dé periode om uw zakelijke bijeenkomsten te plannen voor het komende jaar. Heeft u uw agenda voor zakelijke evenementen al op orde? U kunt online op uw gemak alle nieuwe vergaderarrangementen bekijken en alle vergaderlocaties door middel van 360 graden foto’s bezoeken. Ook bent u van harte welkom op een afspraak in Arnhem om met eigen ogen alle vergaderlocaties te bekijken.

Bekijk nieuwe arrangementen

Productontwikkeling

Productontwikkeling door goed naar de natuur te kijken

Door nauwkeurig te kijken naar bepaalde vissoorten die rond haaien kunnen zwemmen heeft de Universiteit van Perth een zwempak voor surfers ontworpen dat beschermt tegen haaienaanvallen. In Nederland wordt de vraag naar lezingen over dit onderwerp ook steeds groter. In dit artikel leest u over een aantal voorbeelden van biomimicry.

Voorbeelden van biomimicry

Dieren

Dieren blijken efficiënte managers en boekhouders

Niets menselijks is de dieren vreemd: zelfs niet qua managementvraagstukken en boekhoudkundige uitdagingen. Burgers’ Zoo heeft een nieuwe business presentatie ontwikkeld, waarbij het zakelijke gasten een verrassende kijk op de dierenwereld biedt!

Lees meer over biomimicry