Leer en imiteer met bio-inspiratie

Leer en imiteer met bio-inspiratie

Biomimicry

De huid van een haai, het leiderschap van een gorilla en de samenwerking van stokstaartjes zijn slechts enkele voorbeelden van inspiratie voor uw organisatie uit de natuur. Hieronder vindt u een overzicht van extra activiteiten waarmee u van uw congres, relatiedag, vergadering, training of personeelsfeest een unieke ervaring kunt maken! Wilt u uw organisatie laten inspireren door de natuur? Bel of mail ons dan via: 
026 35 37 201 of events@burgerszoo.nl.

Ontvang het gratis informatiepakket!

In het informatiepakket vindt u een overzicht van extra activiteiten waarmee u van uw congres, relatiedag, vergadering, training of personeelsfeest een unieke ervaring kunt maken! Er is eveneens een factsheet en muismat in het informatiepakket te vinden.

Vul het formulier in

Themawandeling

Themawandeling Bio-inspiratie met lunch of diner

In een 75 minuten durende rondleiding door Burgers’ Zoo worden technische en sociobiologische voorbeelden van imitatie van de natuur door de mens besproken. Anatomische bijzonderheden en bepaalde microstructuren van dieren en planten worden door onderzoekers als basis voor hun uitvindingen gebruikt. Deze inspirerende wandeling kan een inhoudelijke en motiverende aanvulling zijn op een personeelsdag of bedrijfsevenement. 

Themawandeling

Lezing

Lezing 'Dieren als efficiënte managers en boekhouders'

Niets menselijks is de dieren vreemd: zelfs niet qua managementvraagstukken. Een bioloog van de dierentuin biedt de zakelijke gasten een verrassende kijk op de dierenwereld! Door combinaties te maken van de biologische kennis die in het dierenpark aanwezig is en deze te vertalen naar herkenbare, actuele managementvraagstukken, kunnen uw zakelijke bijeenkomsten naar wens worden verrijkt en verdiept.

Bekijk lezing

Biomimicry

Biomimicry lezing

Werken uw mensen net zo efficiënt samen als stokstaartjes? Deze dieren leven in een hechte familiegroep, waarbij verschillende taken handig verdeeld worden. Tijdens de lezing 'Biomimicry' leren u en uw gasten alles over de parallellen van de dierenwereld en mensen. De lezing bevat allerlei voorbeelden uit het veld op het raakvlak tussen natuur en techniek en belicht de achtergrond van biomimicry. Ideaal voor groepen die niet de tijd hebben voor een rondleiding met dit thema. 

Bekijk lezing

Hoe

Hoe stimuleer je netwerken tijdens je event?

Zakelijke evenementen zijn ideaal om te netwerken. Als organisator kun je het netwerken op verschillende manieren sturen. Maak je event nog waardevoller met deze tips.

Lees het artikel

Het

Het poetslipvisje en sociale controle

Wat we zouden doen als niemand keek, weten we alleen zelf. Het is maar goed dat er sociale controle bestaat, schrijft bioloog en columnist Constanze Mager. Net als bij het poetslipvisje.

Lees het artikel

De

De rode kardinaal: monogaam en daardoor efficiënt

Bij het horen van het woord ‘kardinaal’ zal men niet als eerste aan monogame relaties denken. Bij het mooie zangvogeltje met deze naam is deze samenlevingsvorm echter kenmerkend. 

Lees het artikel

De

De gorilla en zijn kantoorhond

Ben je net geconcentreerd aan het werk, wil de kantoorhond met je spelen. De gorilla's in Burgers' Zoo kennen het probleem. Sommige zijn blij als het vijf uur is.

Lees het artikel

Imponeersessies

Imponeersessies bij wenkkrabben: wie heeft de grootste?

Grijs en modderig oogt de getijdenzone van de mangrove bij eb. Het lijkt geen omgeving om leuke dierobservaties te doen, maar niets is minder waar. De mannetjes beginnen vrijwel meteen met hun naamgevend gedrag: ze wenken met hun naar verhouding reuzegrote schaar.

Lees het artikel

De

De machtige vrouw van de chimpansee

Bij chimpansees zijn de mannen de baas, maar zonder de steun van de vrouwen zijn ze nergens. Een man die alleen maar met terreur en brute spierkracht regeert, houdt het niet lang vol aan de top. Diplomatieke vaardigheden zijn de sleutel tot de macht én tot het blijven aan de top. Bij haast geen enkele andere diersoort is het sociale groepsgedrag zo complex en intrigerend als bij chimpansees. Beroemde gedragswetenschappers als Frans de Waal hebben er al boeken over volgeschreven en toch blijven we telkens weer nieuwe aspecten ontdekken.

Dit artikel werd eerder geplaats in De Financiële Telegraaf. Lees hier het hele artikel.

Stokstaartjes:

Stokstaartjes: Meesters in taakverdeling

Stokstaartjes danken hun naam aan het feit dat er bijna altijd wel één van de groepsleden rechtop op wacht staat, daarbij de staart als een soort leunstok gebruikend. Terwijl de wachter de omgeving en met
name het luchtruim afspeurt naar mogelijke vijanden, zijn de overige groepsleden bijvoorbeeld bezig met het verzamelen van voedsel. Is het dan altijd hetzelfde stokstaartje dat op wacht staat? Nee, de dieren blijken die taak bij toerbeurt te vervullen. Uit onderzoek blijkt dat elke wachter na circa twintig tot dertig minuten wordt afgelost door een andere groepsgenoot.

Dit artikel werd eerder geplaatst in De Financiële Telegraaf. Lees hier het hele artikel. 

Neushoornvogel:

Neushoornvogel: Specialiseren om samen te kunnen overleven

Alle neushoornvogelsoorten eten vruchten en al deze soorten gebruiken boomholtes als een soort natuurlijke nestkast. In dat opzicht gedragen alle neushoornvogels zich dus op vergelijkbare wijze.
Je zou kunnen stellen dat ze als consumenten dezelfde eisen stellen aan de markt van vraag en aanbod. Op het eiland Borneo, dat officieel is opgedeeld in Maleis Borneo (Maleisië) en Kalimantan (Indonesië), komen echter wel acht verschillende neushoornvogelsoorten in hetzelfde leefgebied voor.

Dit artikel werd eerder geplaatst in De Financiële Telegraaf. Lees hier het hele artikel. 

Risicomanagement

Risicomanagement door vissen en zwanen

De rente staat historisch laag, de beurs toont zich wat grillig – geen makkelijke tijden voor mensen die erover nadenken hoe ze het meest uit hun financiële reserve kunnen halen. Onze gevederde en geschubde vrienden uit het dierenrijk lezen uiteraard helemaal geen financiële katernen en maken in veel gevallen geen bewuste keuzes qua investering. Met een evolutie van miljoenen jaren achter de rug, hebben zich desondanks de meest succesvolle strategieën doorgezet.

Dit artikel werd eerder geplaatst in De Financiële Telegraaf. Lees hier het hele artikel.

Olifanten

Olifanten gaan dwars door het glazen plafond

In de politiek en het zakenleven stuiten succesvolle vrouwen helaas nog wel eens op een glazen plafond. Met name in wat conservatievere sectoren en organisaties heerst – al dan niet zichtbaar – toch nog altijd een machocultuur.Hoe anders is dat echter geregeld in een olifantenmaatschappij: daar is een oudere, dominante olifantenkoe de baas over een kudde vrouwtjes en hun jongen. We spreken bij olifanten dan ook van een matriarchale structuur.

Dit artikel werd eerder geplaatst in De Financiële Telegraaf. Lees hier het hele artikel. 

Pinguïns

Pinguïns en flamingo’s zijn zakelijk in relaties

Pinguïns en flamingo’s zijn in principe monogame vogels. Let op de woordkeuze ’in principe’. Het is namelijk na de paarvorming nog allerminst een uitgemaakte zaak dat het kostje is gekocht voor de rest van het leven. De meeste pinguïn- en flamingostellen kunnen bij succesvolle broedresultaten jarenlang bij elkaar blijven. Het geheim van een goed partnerschap ligt bij deze vogelsoorten in een naar menselijke begrippen vrij zakelijke evaluatie voorafgaand aan elk nieuw broedseizoen. Wat ging er vorige keer goed en wat was voor verbetering vatbaar? Is er succesvol gebroed?

Dit artikel werd eerder geplaatst in De Financiële Telegraaf. Lees hier het hele artikel. 

Leeuwen

Leeuwen en kluten en reorganisaties

Bedrijven die hele afdelingen wegbezuinigen, bedrijfslocaties die gesloten worden of fuseren: je vraagt je af of de aantallen medewerkers in de vroegere situatie te hoog waren voor het werk, of dat ze nu te klein worden om taken nog aan te kunnen. Bestaat er niet zoiets als een optimaal aantal medewerkers in een bedrijf? Vast en zeker, want in het dierenrijk is het fenomeen ’optimale groepsgrootte’ biologen allang bekend!

Dit artikel werd eerder geplaatst in De Financiële Telegraaf. Lees hier het hele artikel.