Hoe je stimuleer je netwerken tijdens je event?
Terug

Hoe je stimuleer je netwerken tijdens je event?

maandag, 15 oktober 2018
Hoe je stimuleer je netwerken tijdens je event?

Je kent het vast wel. Je gaat naar een zakelijk evenement om veel mensen te spreken. Je hebt er zin in, omdat je er veel nieuwe contacten verwacht op te doen. Een mapje vol nieuwe visitekaartjes en een paar concrete kennismakingsafspraken zou mooi zijn. Je stapt aan het einde van de dag moe, maar niet voldaan de auto in. Het was een goed bezochte en prima verzorgde dag, maar je hebt weinig mensen echt gesproken.

Stimuleer netwerken als organisator van een event

Hoe zorg je ervoor dat de bezoekers van je zakelijke event aan netwerken toekomen en met de juiste mensen in contact komen? Netwerken kun je niet sturen, maar wel stimuleren. Ontdek nu enkele effectieve manieren om als organisator waarde toe te voegen door netwerken.

Online netwerken via de eventapp

Communiceren doen we steeds meer online. Ook voorafgaand, tijdens en na afloop van een evenement betrek je zo (potentiële) deelnemers bij je evenement. Zo begint het netwerken met het inzetten van een eventapp al voor de dag zelf. De eventapp bevat naast het programma, de plattegrond en informatie over sprekers, ook een deelnemerslijst. Via toe te voegen modules zijn er netwerkfuncties mogelijk zoals speeddaten en het onderling versturen van berichten aan deelnemers. Ook via livestream-uitzendingen die je inzet ter promotie van je event, kunnen deelnemers tijdens -maar ook al vooraf- met elkaar chatten.

Organiseer netwerktafels of gebruik armbanden

Het is niet altijd makkelijk om bij grotere bijeenkomsten de juiste mensen tegen het lijf te lopen, die voor jou zakelijk gezien interessant kunnen zijn. Als organisatie kun je bezoekers hier een handje bij helpen. Er zijn veel technische toepassingen die mensen uit specifieke branches of functies ‘aan elkaar koppelen.’ 

Zo kun je voorafgaand aan het evenement via Networktables bezoekers in laten loggen en voorkeuren voor gesprekspartners, of letterlijk tafelgenoten, laten opgeven. Ook slimme netwerkarmbanden hebben deze functie, naast de mogelijkheid om contactgegevens uit te wisselen en bezoekers aankondigingen te geven over bijvoorbeeld een netwerksessie of andere programmaonderdelen.

Ruimte in het programma

Naar onze eigen ervaring zijn technische mogelijkheden om het netwerken te bevorderen mooie kansen, maar zeker geen vervanging van het netwerken als onderdeel van je programma op de eventlocatie. Als het goed is inspireert de inhoud van je evenement tot delen, ideeën uitwisselen en discussiëren. Maar ook voor even bijpraten met bekenden of je aan nieuwe contacten voorstellen is tijd in het programma nodig. Dat kan tijdens een uitgebreide lunch, maar ook specifieke netwerkonderdelen, in de vorm van bijvoorbeeld speeddatesessies of andere werkvormen helpen daarbij.

Uitnodigende faciliteiten

De plek van netwerken is belangrijker dan je denkt. In een overvolle zaal waar weinig ruimte is om rond te lopen en waar geen overzicht is, kom je lastig de juiste mensen tegen. In een foyer of rondom de bar gaat dat een stuk makkelijker. Zo hebben wij in onze foyer een grote ronde bar in giraffe-stijl gemaakt waar mensen elkaar makkelijk ontmoeten. Voorkom een te grote ruimte of de mogelijkheid om door het gebouw te gaan zwerven. Geef je gasten de vrijheid om te bewegen, maar bied voldoende beperking om elkaar ook echt te ontmoeten.

Bij een Open Bedrijvendag, georganiseerd door een gemeente met veel zelfstandig opererende ondernemers zonder eigen pand, was een centraal gelegen zzp-plein ingericht. Daar konden de ondernemers zich aan het publiek presenteren, maar ook makkelijk met elkaar in contact komen. Door een opstelling met kleine stands en statafels was het makkelijk bewegen. Doordat bij het zzp-plein de catering gesitueerd was, kwamen er automatisch veel bezoekers langs.

Catering doet wonderen

De beste gesprekken vinden plaats bij het koffiezetapparaat. Dat geldt ook voor evenementen. Tijdens de lunch of bij de afsluitende borrel is altijd gelegenheid om elkaar te netwerken. Een buffetopstelling is een ideale manier om je gasten te laten mengen. De beweging zorgt voor voldoende ‘trefkansen’. Uiteraard moeten de kwaliteit en presentatie zodanig zijn dat het je gasten op een prettige maar niet overheersende manier vermaakt; het eten en drinken is goed, de zit- en staplaatsen zijn goed gekozen en de bediening is attent maar bescheiden. Alle voorwaarden voor mooie netwerkgesprekken zijn aanwezig.

Onze tips samengevat

Netwerken is een van de belangrijkste redenen om aan zakelijke evenementen deel te nemen. Het vergt van jou speciale aandacht bij de voorbereiding, je gasten doen de rest. Onze belangrijkste 5 tips nog even samengevat:

  1. Stimuleer online netwerken, ook al in de aanloop naar het evenement, via bijvoorbeeld een event- of netwerkapp of livestreamen
  2. Koppel bezoekers op grond van functie, specialisatie of branche aan elkaar, via bijvoorbeeld online netwerktafels en slimme armbanden
  3. Creëer voldoende netwerkmomenten in het programma van je evenement
  4. Zorg voor geschikte ruimtes om elkaar effectief te kunnen treffen
  5. Zorg voor aantrekkelijke catering die mensen makkelijk bij elkaar brengt

Varieer er rustig op los, maar verlies de effectiviteit niet uit het oog. Denk dus een goede strategie uit om je bezoekers met een goed gevoel en waardevolle nieuwe contacten naar huis terug te laten keren.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.events.nl  en is geschreven door Josine Wouters, Hoofd Sales & Events van het Safari Meeting Centre. De foto’s zijn gemaakt door Vitesse.

Reacties


Meer nieuws


Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

woensdag, 15 januari 2020

In de zoektocht naar een goede eventlocatie, denken veel event organisatoren snel aan (grote) steden in de Randstad. Grote kans dat je zoekt op “eventlocatie Amsterdam” of “congrescentrum Utrecht”. Is dit wel de juiste manier om te zoeken naar een locatie? Je wilt namelijk een eventlocatie die goed bereikbaar is en dat zijn de locaties in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht lang niet altijd. En de geografische locatie is ook niet alles, blijkt. Wat is nu echt belangrijk bij het zoeken (en vinden) van jouw ideale eventlocatie?

Lees meer
Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

woensdag, 11 december 2019

Het registratiemoment is vaak een van de eerste contactmomenten die je hebt met je bezoekers. Je hoopt natuurlijk dat ze met volle teugen genieten van al je goede presentaties, maar je krijgt niet snel nog een kans om een eerste indruk te maken. Met zo’n goede eerste indruk voorkom je dat mensen niet op komen dagen. Daarom is juist het registratiemoment een belangrijk punt om goed op orde te hebben. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om de registratie soepel te laten verlopen.

Lees meer
Arnhem het podium voor een meerdaags event

Arnhem het podium voor een meerdaags event

vrijdag, 22 november 2019

en internationaal event organiseren in Nederland.. vaak wordt er dan gekozen voor Amsterdam. Maar Nederland heeft uiteraard veel meer te bieden, zo bewijst Wisse Kommunikatie met het ‘Data Know Better’-event dat zij oktober dit jaar organiseerde. De organisatie besloot het over een andere boeg te gooien en het internationale gezelschap in Arnhem te ontvangen. 

Lees meer