Klittenband afgeleid van plant
Terug

Klittenband afgeleid van plant

dinsdag, 07 juni 2016
Klittenband afgeleid van plant

Klittenband is een uitvinding van de Zwitser Georges de Mestral. Hij verbaasde zich in 1941 hoe moeilijk hij klitten uit zijn kleding en uit de vacht van zijn hond kreeg na hun gezamenlijke dagelijkse wandeling. Na een zorgvuldigere bestudering van de klitten ontdekte hij dat de klitten overal zijn voorzien van kleine haakjes, die zich in de kleding en in de hondenvacht vastgrepen.  

Klittenband

Na lange tijd lukt het De Mestral in 1951 een sluitingssysteem dat hij voor het eerst in Zwitersland patenteerde. Klittenband bestaat uit twee lagen: een haakzijde en een luszijde. De haakzijde bestaat uit een stuk textiel dat bedekt is met kleine haakjes. De luszijde is daarentegen bedekt met nog kleinere harige lusjes. Als de lagen worden samengedrukt, dan haken de haakjes zich in de lusjes. Als de sluiting wordt losgetrokken, dan hoor je een karakteristiek scheurend geluid. 

Wat bepaalt de kracht?

De sterkte van klittenband hangt samen met het totale oppervlakte van de verbinding, dus de grootte van het gebruikte klittenband. Daarnaast is het van belang hoe goed de sluiting is aangedrukt, oftewel hoe goed de haakjes zich in de lusjes hebben vastgegrepen. Maar ook de aard van de verbonden oppervlakken hebben invloed: zijn ze stijf, of juist flexibel. Tenslotte is de richting van de scheidende kracht belangrijk: is deze haaks, of parallel. 

Bijzonder sterk

Met name de verbinding tussen twee stijve oppervlakken is uitzonderlijk sterk, omdat een scheidende kracht gelijkelijk over de haakjes wordt verdeeld. Zowel bij stijve als bij flexibele oppervlakken is het zijdelings verschuiven van de verbinding echter vrijwel onmogelijk.

Zaden verspreiden

Planten hebben deze techniek ontwikkeld om op deze manier hun zaden te verspreiden. Dankzij de vele haakjes aan de klitten blijven de zaden al snel hangen aan de kleding of vacht van passerende mensen of dieren. Als de klitten op grote afstand weer loslaten of los worden gehaald, heeft het zaad van de plant zich efficiënt weten te verspreiden. 

Imitatie van de natuur

Burgers’ Zoo biedt nu voor (zakelijke) groepen de Themawandeling Biomimicry aan: een 75 minuten durende rondleiding, waarin gidsen vertellen over technische en socio-biologische voorbeelden van imitatie van de natuur.

Meer over de themawandeling biomimicry

Reacties


Meer nieuws


Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

woensdag, 15 januari 2020

In de zoektocht naar een goede eventlocatie, denken veel event organisatoren snel aan (grote) steden in de Randstad. Grote kans dat je zoekt op “eventlocatie Amsterdam” of “congrescentrum Utrecht”. Is dit wel de juiste manier om te zoeken naar een locatie? Je wilt namelijk een eventlocatie die goed bereikbaar is en dat zijn de locaties in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht lang niet altijd. En de geografische locatie is ook niet alles, blijkt. Wat is nu echt belangrijk bij het zoeken (en vinden) van jouw ideale eventlocatie?

Lees meer
Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

woensdag, 11 december 2019

Het registratiemoment is vaak een van de eerste contactmomenten die je hebt met je bezoekers. Je hoopt natuurlijk dat ze met volle teugen genieten van al je goede presentaties, maar je krijgt niet snel nog een kans om een eerste indruk te maken. Met zo’n goede eerste indruk voorkom je dat mensen niet op komen dagen. Daarom is juist het registratiemoment een belangrijk punt om goed op orde te hebben. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om de registratie soepel te laten verlopen.

Lees meer
Arnhem het podium voor een meerdaags event

Arnhem het podium voor een meerdaags event

vrijdag, 22 november 2019

en internationaal event organiseren in Nederland.. vaak wordt er dan gekozen voor Amsterdam. Maar Nederland heeft uiteraard veel meer te bieden, zo bewijst Wisse Kommunikatie met het ‘Data Know Better’-event dat zij oktober dit jaar organiseerde. De organisatie besloot het over een andere boeg te gooien en het internationale gezelschap in Arnhem te ontvangen. 

Lees meer