De machtige vrouw van de chimpansee
Terug

De machtige vrouw van de chimpansee

woensdag, 04 januari 2017
De machtige vrouw van de chimpansee

Bij chimpansees zijn de mannen de baas, maar zonder de steun van de vrouwen zijn ze nergens. Een man die alleen maar met terreur en brute spierkracht regeert, houdt het niet lang vol aan de top. Diplomatieke vaardigheden zijn de sleutel tot de macht én tot het blijven aan de top. Bij haast geen enkele andere diersoort is het sociale groepsgedrag zo complex en intrigerend als bij chimpansees. Beroemde gedragswetenschappers als Frans de Waal hebben er al boeken over volgeschreven en toch blijven we telkens weer nieuwe aspecten ontdekken.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Telegraaf. Bekijk het artikel hier

Invloed

Hoe kunnen chimpanseevrouwen in deze ogenschijnlijke machowereld niet alleen het hoofd boven water houden, maar zelfs behoorlijk wat macht en invloed uitoefenen? Allereerst helpt het natuurlijk als je een aantal sterke zoons hebt, die bovenaan de rangorde staan en het bij conflicten met derden voor je op kunnen nemen. Daarnaast zijn sociale vaardigheden echter van doorslaggevende invloed. Een chimpanseevrouw die zich allereerst in de rangorde aan de top van de vrouwen weet te nestellen, is een factor om rekening mee te houden, zeker ook voor de mannetjes.

Politiek

Chimpansees kunnen als geen ander gelegenheidscoalities vormen – vergelijk het met de menselijke politiek. Wanneer bijvoorbeeld de twee mannen

net onder de leider van de groep samen besluiten te werken en daarbij de (gedoog)steun van de invloedrijke vrouwen weten te verwerven, kan er zomaar een succesvolle coup worden gepleegd. En hoewel mannen puur op fysiek gebied de meerdere van de vrouwen zijn, kan een leider het erg zwaar te verduren krijgen als de invloedrijkere vrouwen hem om beurten of juist tegelijkertijd op de huid blijven zitten. Het leiderschap kan dan zeer stressvol zijn en niet zelden kan zo’n explosieve situatie uiteindelijk tot een wisseling van de wacht leiden.

Belonen

De chimpanseeman die door de vrouwtjes in het zadel is geholpen, is de dames natuurlijk wat verschuldigd. Een slimme leider vergeet dat nooit en weet de vrouwtjes te belonen voor hun steun.

Reacties


Meer nieuws


Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland

Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland

woensdag, 29 mei 2019

Voor de twaalfde keer is het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland gisteren bekendgemaakt. Hierbij wist Koninklijke Burgers’ Zoo een knappe vierde plek te veroveren, met als eindcijfer een 8,3. 

Lees meer