De zeekoe in de sauna
Terug

De zeekoe in de sauna

woensdag, 03 oktober 2018
De zeekoe in de sauna

Saunagangers zijn net zeekoeien, schrijft biologe en MT-columnist Constanze Mager. Dat klinkt niet zo complimenteus maar er zijn slechtere dieren om op te lijken.

Saunagangers lijken op zeekoeien. Misschien niet fysiek – de ronde, zwaarlijvige zeezoogdieren wegen tot 500 kilogram – maar wel in hun gedrag. Verreweg de meeste grotere zoogdiersoorten leven in sociale groepen. Zijn deze groepen stabiel, dan vormen zich persoonlijke relaties, sympathieën en antipathieën, rangordes en soort-  of groepstypische omgangsvormen. Ook de mens is zo’n sociaal dier, alleen gedraagt hij zich niet in alle situaties zo.

Maar dan de zeekoe. Deze vreedzame vegetariërs, die het water heel hun leven niet verlaten, dobberen in hun eentje in de zeegrasvelden. Anders dan solitaire dieren zijn ze echter niet territoriaal of agressief ten opzichte van soortgenoten. Ze lijken alleen onverschillig. Zijn er toevallig twee in de buurt van elkaar, dan zoeken ze elkaar niet per se op. Ze hebben wel weet van elkaars aanwezigheid, maar hebben geen behoefte aan contact.

Warmte-minnend

Net als saunagangers zijn zeekoeien warmte-minnend. Worden de wateren in de herfst koeler, dan vertrekken ze naar warmere gebieden. In Florida, een hoofdverspreidingsgebied van de Caribische zeekoe, komen in de winter tientallen zeekoeien bij elkaar bij elektriciteitscentrales, want die lozen als bijproduct warm water. Tientallen panters of dwergnijlpaarden opeens zij aan zij op elkaar gepakt, dat zou vreselijke gevechten geven! Maar niet bij zeekoeien.

Net als in een enorme outdoor-jacuzzi liggen de zeekoeien net niet huid aan huid naast elkaar. Lichaamscontact komt weinig voor, ondanks de drukte. Er zijn geen ingewikkelde begroetingsrituelen voor nieuwkomers, niemand beweegt haastig, geen opperzeekoe bedenkt spelletjes en teambuildings-activiteiten. Iedereen doet zijn eigen ding en geniet van de warmte. En dat geheel zonder in wellnesscentra zo vaak te vinden bordjes ‘alleen stilte geeft rust’; de zeekoeien gedragen zich gewoon helemaal zen. Zo’n bijeenkomst van zeekoeien doet inderdaad aan een wellnesscentrum denken, waar je soms in een Finse sauna behoorlijk dicht op elkaar zit. Gesprekken – en flirtpogingen al helemaal – zijn daar ongewenst: het is de bedoeling dat je in gezellige rust tussen blote mensen zit. Een nogal ongewone situatie, maar toch lijkt het wel de normaalste zaak van de wereld.

Uit het oog, uit het hart

Wordt in Florida het weer opnieuw zeekoe-vriendelijker en het water warmer, dan gaat elke zeekoe weer zijn eigen gangetje. Als ze mobiele telefoons zouden hebben, dan zouden ze geen nummers uitruilen of vrienden-groepsapps aanmaken. Want zeekoeien houden, eenmaal uit de jaccuzi weggezwommen, geen sociaal contact meer met elkaar, tot een volgende ontmoeting die opnieuw vriendelijk en toch letterlijk en figuurlijk een beetje afstandelijk verloopt. In een tijd waarin menigeen niet denkt een paar uur of dagen zonder intensief social media contact te kunnen overleven, kan de zeekoe een mooi voorbeeld zijn voor een tevreden en rustgevend bestaan.

Inspiratie uit de natuur

Columnist en biologe Constanze Mager laat zich inspireren door de natuur, waar ook voor het zakelijke leven genoeg uit te halen valt. Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van MT.

Meer over bio-inspiratie

Reacties


Meer nieuws


Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

woensdag, 15 januari 2020

In de zoektocht naar een goede eventlocatie, denken veel event organisatoren snel aan (grote) steden in de Randstad. Grote kans dat je zoekt op “eventlocatie Amsterdam” of “congrescentrum Utrecht”. Is dit wel de juiste manier om te zoeken naar een locatie? Je wilt namelijk een eventlocatie die goed bereikbaar is en dat zijn de locaties in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht lang niet altijd. En de geografische locatie is ook niet alles, blijkt. Wat is nu echt belangrijk bij het zoeken (en vinden) van jouw ideale eventlocatie?

Lees meer
Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

woensdag, 11 december 2019

Het registratiemoment is vaak een van de eerste contactmomenten die je hebt met je bezoekers. Je hoopt natuurlijk dat ze met volle teugen genieten van al je goede presentaties, maar je krijgt niet snel nog een kans om een eerste indruk te maken. Met zo’n goede eerste indruk voorkom je dat mensen niet op komen dagen. Daarom is juist het registratiemoment een belangrijk punt om goed op orde te hebben. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om de registratie soepel te laten verlopen.

Lees meer
Arnhem het podium voor een meerdaags event

Arnhem het podium voor een meerdaags event

vrijdag, 22 november 2019

en internationaal event organiseren in Nederland.. vaak wordt er dan gekozen voor Amsterdam. Maar Nederland heeft uiteraard veel meer te bieden, zo bewijst Wisse Kommunikatie met het ‘Data Know Better’-event dat zij oktober dit jaar organiseerde. De organisatie besloot het over een andere boeg te gooien en het internationale gezelschap in Arnhem te ontvangen. 

Lees meer