Een beetje plannen is het nieuwe normaal
Terug

Een beetje plannen is het nieuwe normaal

maandag, 17 augustus 2020
Een beetje plannen is het nieuwe normaal

We krabbelen wel weer op na de corona-crisis maar voorlopig zullen een paar zaken net even wat anders lopen dan we gewend waren. Allemaal begrijpelijk, uiteraard, maar het gaat om veranderingen waar we niet zelf voor gekozen hebben. En dan gaan bij veel mensen van tevoren de nekharen al bijna overeind staan en de hakken in het zand!

Dus voelt menig soortgenoot zich belemmerd en beperkt door het feit dat men nu een avondje uit eten of een bezoek aan een dierentuin van tevoren dient te reserveren. ‘De spontaniteit is er dan wel van af’, hoor je als reden voor de mismoedigheid. Wij zouden zeggen: mensen, wees trots op je vaardigheid tot plannen en bewust handelen!

Binnen het dierenrijk zijn er bijster weinig soorten die bewust en afgewogen keuzes maken. Het vlokreeftje drijft soms links en soms rechts met de stroming mee, de adelaarsrog doet niet aan lange termijnplanning.

Ook een zoogdier als de gnoe loopt gewoon zijn groepsgenoten en tegelijkertijd het versere gras achterna, zonder de voor- en nadelen van zijn beslissingen af te wegen.

Mensapen met hun al vrij complexe hersenen kunnen een paar dagen vooruit plannen. Dat zien we aan het feit dat ze in het regenwoud al tot twee dagen van tevoren geschikte hamer-stenen verzamelen als ze op weg zijn naar een plek waar ze keiharde kolanoten gaan openslaan.

Wij mensen doen daar nog een steentje bovenop. Al in het stenen tijdperk legden we in het goede seizoen voorraden aan voor de winter die beslist ging komen. En we gingen akkers inzaaien in plaats van de granen in zijn geheel op te eten, om maanden later er meer van te kunnen oogsten.

Inmiddels nemen de moderne mensen op carrièrevlak net als in het privéleven bewuste beslissingen die decennia- of zelfs jarenlange gevolgen (kunnen) hebben. Denk maar aan opleidings- en studiekeuzes, aankoop van een huis of familieplanning. Van alle diersoorten op aarde zijn wij gewoonweg verreweg het allerbest in ‘niet-spontaan-zijn'! Wees daar trots op en hak die knoop door: ga je liever morgen Mexicaans of zaterdag Chinees uit eten? En vervolgens met een glimlach gaan reserveren. Niet alleen omdat het nu moet, maar omdat je het kunt!

We kunnen hier in de Zoo live nog veel meer verhalen vertellen. Is dat iets voor jou en je gezelschap? Ben je benieuwd? Neem dan contact op met de afdeling Sales & Events.

Reacties


Meer nieuws


Mogelijkheden vanaf 1 september

Mogelijkheden vanaf 1 september

maandag, 03 augustus 2020

Vanaf dinsdag 1 september 2020 gaan wij weer groepen ontvangen in het Safari Meeting Centre! Om uw bezoek veilig en verantwoord te laten verlopen hebben we druk gewerkt om aan de 1,5 meter-maatschappij te voldoen. In dit overzicht vindt u de informatie van het Safari Meeting Centre die voor u als opdrachtgever van belang is voor uw evenement.

 

 

 

Lees meer
Wie is nu de mol? Iedereen!

Wie is nu de mol? Iedereen!

dinsdag, 07 april 2020

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus dwingen ons allemaal tot flinke aanpassingen van ons gedrag. Een dergelijke gedragsverandering van een heel volk is normaliter niet makkelijk voor elkaar te krijgen; maar een moreel appel in combinatie met een scheutje angst heeft razendsnel resultaat geboekt.

Lees meer