IJsvogel inspireert hogesnelheidstrein
Terug

IJsvogel inspireert hogesnelheidstrein

woensdag, 25 mei 2016
IJsvogel inspireert hogesnelheidstrein

Eén van de snelste treinen ter wereld is de Japanse hogesnelheidstrein die een topsnelheid van 300 kilometer per uur haalt. Maar wist u dat het ontwerp van deze trein is geïnspireerd op de vorm van de snavel van een ijsvogel? 

Geringe luchtweerstand

Wanneer een ijsvogel op jacht gaat en het water induikt om bijvoorbeeld een visje te verschalken, spat het water nauwelijks op. De Japanse ingenieur die de leiding had over testritten met de hogesnelheidstrein vond dit gegeven heel interessant. Hij vroeg zich af hoe de ijsvogel zich zo snel van de geringe luchtweerstand aan de hoge waterweerstand kon aanpassen. Met het antwoord op deze vraag wist hij een vervelend probleem op te lossen dat zich bij zijn hogesnelheidstreinen voordeed!

Vloedgolven van druk

Wanneer een trein met hoge snelheid een nauwe tunnel inschiet, veroorzaakt dit atmosferische drukgolven die geleidelijk tot een soort vloedgolven uitgroeien. Die bereiken de uitgang van de tunnel met de snelheid van het geluid en wekken daarbij laagfrequente geluidsgolven op. Hierdoor ontstaat een enorme knal en de bijkomende trillingen zijn zo hevig dat ze zelfs op 400 meter afstand nog als heel hinderlijk worden ervaren door mensen. 

Minder energie

Door de neus van de hogesnelheidstrein dezelfde stroomlijn te geven als de snavel van de ijsvogel is de trein nu tien procent sneller en verbruikt vijftien procent minder energie! Tenslotte is ook de luchtdruk die de trein produceert met dertig procent afgenomen, waardoor er geen luide knal meer ontstaat als een trein een tunnel passeert.

Imitatie van de natuur

Burgers’ Zoo biedt nu voor (zakelijke) groepen de Themawandeling Biomimicry aan: een 75 minuten durende rondleiding, waarin gidsen vertellen over technische en socio-biologische voorbeelden van imitatie van de natuur.

Meer over de themawandeling biomimicry

Reacties


Meer nieuws


Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland

Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland

woensdag, 29 mei 2019

Voor de twaalfde keer is het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland gisteren bekendgemaakt. Hierbij wist Koninklijke Burgers’ Zoo een knappe vierde plek te veroveren, met als eindcijfer een 8,3. 

Lees meer