Constanze Mager is werkzaam als biologe van Koninklijke Burgers’ Zoo. Vanuit die expertise treedt Constanze regelmatig op als spreker, waarbij ze lessen uit de natuur deelt met zakelijke groepen. Op deze pagina vertellen we wie Constanze is, en waarover ze spreekt op zakelijke evenementen.
Constanze Mager werd geboren in 1976 in Wenen, waar zij aan de universiteit zoölogie studeerde. Haar studierichtingen waren gedrag en ecologie. Van jongs af aan was zij veel in de Weense dierentuin te vinden, eerst als bezoeker en dan als medewerker. In het kader van haar afstudeerthema ‘Moeder-kind gedrag van orang oetans in dierentuinen’ observeerde ze in diverse Europese dientuinen apen. In 2001 verhuisde ze naar Nederland om op de afdeling educatie in Apenheul aan de slag te gaan. Tien jaar later wisselde zij naar Arnhem, om als hoofd educatie in Koninklijke Burgers’ Zoo aan de slag te gaan.
Constanze begeleidt in Burgers' Zoo studenten die diergedrag observeren, leidt de rondleiders op en houdt zelf veel lezingen en workshops over allerlei onderwerpen. Al sinds 2005 is zij naast haar baan freelance-trainer bij Apemanagement, waar ze aan zakelijke groepen de parallellen tussen diergedrag en menselijk gedrag op de werkvloer verduidelijkt.
Natuurbehoud heeft een speciale plek in haar hart. Daarom heeft ze zich al meerdere keren ingezet voor het organiseren en uitvoeren van de natuurbehoudscampagnes van Europese dierentuinen, zoals in 2005 voor Madagaskar, 2011 voor de mensapen en 2017/18 voor de Aziatische zangvogels. Tevens is zij bestuurslid van de stichting die voor Burgers' Zoo het natuurbeschermingsproject in Belize organiseert en een deel van de opbrengsten van lezingen en boeken gaat aan natuurbehoud in het Midden-Amerikaanse Belize.
In 2011 verscheen van haar hand het boek ’Apenliefde, kroniek van een apenpark’, over het ontstaan en de ontwikkeling van de Apenheul.
Het kinderboek ‘Het grote Burgers’ Zoo dierentuinboek’ verscheen in 2017 en is alleen te koop in de souvenirshop van Burgers’ Zoo.
In 2019 verschijnt haar boek ‘Stoor nooit een vlooiende aap’ bij uitgeverij Bruna.
Planten en dieren zijn door miljoen jaar evolutie gewend om zich aan te passen. Daarom kunnen mensen veel van de natuur leren – en spieken mag! Precies dat is het vakgebied ‘bio-inspiratie’. Een bekend voorbeeld is klittenband dat van distels is afgekeken. En de huid van haaien inspireerde tot het maken van een supersnel zwempak. Boeiende parallellen vinden we tussen dieren en de werkvloer als het om de leiderschap of effectieve communicatie gaat. Werken uw mensen net zo efficiënt samen als stokstaartjes? En is uw leiderschap vergelijkbaar met dat van de zilverruggorilla? Dit zijn enkele voorbeelden van inspiratie voor uw organisatie uit de natuur. Op onze pagina over bio-inspiratie vindt u een overzicht van extra activiteiten waarmee u van uw congres, relatiedag, vergadering, training of personeelsfeest een unieke ervaring kunt maken!
Inspiratie uit de natuur op uw evenementMet deze inspiratie uit de natuur kunnen organisaties van planten en dieren en profiteren van 4 miljard jaar research & development voor hun duurzame innovaties
Wilt u uw organisatie laten inspireren door de natuur? Door combinaties te maken van de biologische kennis die in het dierenpark aanwezig is en deze te vertalen naar herkenbare, actuele managementvraagstukken, kunnen uw zakelijke bijeenkomsten naar wens worden verrijkt en verdiept. Om een idee te geven wat er mogelijk is, tonen we hieronder enkele verhalen die Constanze eerder heeft verteld.
Constanze neemt u mee op een verrassende ontdekkingsreis door het dierenrijk. Nadat de luisteraars begrepen hebben, dat ook de Homo sapiens een diersoort met typerend oergedrag is, kijken we al anders naar de apenrots die het bedrijfsleven vaak is. De herkenbaarheid betreffend de vriendjespolitiek bij chimpansees zal u boeien, net als de manier van netwerken bij bavianen, en hoe het komt dat onze verborgen territoriumsdrift het succes van kantoortuinen in de weg staat. Daarna analyseren we ondernemers met de ogen van Darwin: wie zijn de specialisten, wie de generalisten; hoe kun je met concurrentie omgaan, hoe trek je klanten over de streep…
Over jonge dieren valt er heel veel te vertellen! Bij deze presentatie gaat het om zwangerschapstests bij gorilla’s, de taakverdeling van kroonduiven bij het broeden en zorgen voor het kuiken, de zwaarste pasgeboren onder de apen, de gekke manieren hoe haaien jonkies krijgen en nog veel meer. Daarbij komen zowel verhalen uit de natuur langs, als ook een paar bijzondere kijkjes achter de schermen van Burgers’ Zoo!
Wat lijkt het allemaal goed doordacht en perfect gepland in het dierenrijk! Met de pet van gedragsdeskundige op kijkt Constanze met u eens objectief ernaar of dieren in staat zijn om gepland te handelen. Of lijkt het slechts zo alsof zij dat doen? Van wevervogels, trekkende gnoes tot noten krakende chimpansees: u zult aan de weet komen, dat ‘echte planning’ heel veel vergt van dieren! Na deze denkbeeldige reis door het dierenrijk doet de lezinghoudster nog een paar interessante weetje over planning in de dierentuin uit de doeken. Hoe plan je als bioloog een collectie van diersoorten?
Bij mensapen lijkt het waarschijnlijk nog voor de hand, dat het individuele persoonlijkheden zijn, met eigen wil en voorkeuren. Maar geldt dit ook voor tijgers, voor adelaarsroggen of kwallen? En kennen dieren bijvoorbeeld ook een manier van met elkaar netwerken en altruïsme? Interessant ook, hoe dieren tegen ‘hobby’s’ aankijken. Dieren in dierentuinen beschikken ten opzichte van hun wilde soortgenoten dikwijls over veel vrije tijd. Tijdens de lezing wordt uit de doeken gedaan, hoe apen in de natuur en in dierentuinen deze vrije uurtjes besteden. De verzamelwoede van Japanse makaken en het kunstzinnige talent van chimpansees zal u verrassen! Een geliefde vrijetijdbesteding onder mensen is het reizen; bij de lezing komen ook dieren als reizigers aan bod.
Over fertiliteit bij mensen weet u uiteraard genoeg, maar hoe zit dat bij de dieren? Zij begint haar betoog met de verschillende voortplantingsstrategieën van mannetjes en vrouwtjes en de gevolgen ervan, zoals jaloezie, sperma-competitie, gezamenlijke opvoeding van de kroost of niet en uitsloverij bij het versieren. Daarna vertelt zij over een aantal bijzonder opmerkelijke dierenmannetjes, wat geslachtsorganen of paringsgewoontes betreft. Tenslotte staan we stil bij fertiliteit van mannetjes. Wist u, dat de aanwezigheid van een bazige soortgenoot in de buurt een Madagassische muismaki-man onvruchtbaar maakt? En wat doe je als dierentuin, als het vermoeden bestaat, dat een mannelijke haai of een beer onvruchtbaar is? Of als een gesteriliseerde chimpanseeman jaren na de ingreep opeens erg belangrijk wordt voor het fokprogramma?