Imponeersessies bij wenkkrabben: wie heeft de grootste?
Terug

Imponeersessies bij wenkkrabben: wie heeft de grootste?

maandag, 04 juni 2018
Imponeersessies bij wenkkrabben: wie heeft de grootste?

Grijs en modderig oogt de getijdenzone van de mangrove bij eb. Het lijkt geen omgeving om leuke dierobservaties te doen, maar niets is minder waar. Het slijkvlak krioelt van het leven. Zodra het waterpeil zinkt, komen honderden wenkkrabbetjes uit hun zelf gegraven holen tevoorschijn. De mannetjes beginnen vrijwel meteen met hun naamgevend gedrag: ze wenken met hun naar verhouding reuzegrote schaar.

Wie heeft de grootste schaar?

Eén van de twee scharen is bij mannetjes net zo groot als het hele lijf van het dier. Deze schaar kan haar oorspronkelijke functie – voedseldeeltjes uit het slijk oprapen en in de mond stoppen – niet meer vervullen. De vergrote schaar staat uitsluitend in het teken van het seksleven: vrouwtjes vallen op mannetjes met een grote schaar. Als de eigenaar met zo’n zware schaar ook nog langdurig en snel kan zwaaien, is hij enorm aantrekkelijk voor de krabbenvrouwtjes. De mannetjes staan met z’n allen wat af te zwaaien in de modder.

Kieskeurig

De vrouwtjes geven er de voorkeur aan om veel mannetjes direct met elkaar te kunnen vergelijken. Ze zijn behoorlijk kieskeurig en bekijken eerst tientallen mannetjes voordat ze er eentje kiezen. Een hele hoop zwaaiende mannetjeskrabben bij elkaar trekt dus meer vrouwtjes aan dan hier en daar één wenkende krab. De mannetjes zijn dus gebaat bij andere mannetjes om zich heen. Ze zijn echter ook territoriaal en als meerdere mannetjes met een net zo aanzienlijke schaar dicht bij elkaar komen, kunnen ze met elkaar gaan vechten. Daarbij passen ze judotechnieken toe om de tegenstander op de grond te dwingen. En als het even kan, knijpen ze ook nog de grote schaar van de concurrent eraf. Weg, statussymbool!

Groter dan...

Het zijn dus onderling niet echt gezellige vrienden, de mannetjes wenkkrabben. Toch hebben de ze elkaar nodig om samen een voor vrouwtjes interessant clubje te vormen. Wie ‘de grootste’ heeft, is voor zo’n krab uitermate belangrijk. Maar minstens even belangrijk is dat vooral de buurmannen géén grotere hebben! De sterkste wenkkrabmannetjes met de grootste scharen zijn namelijk juist tolerant tegen jonge mannetjes in de buurt, met nog wat kleinere scharen. Hun eigen grote schaar valt dan extra op als ze omgeven zijn door deze mindere buren. De absolute maat is minder essentieel dan hoe jouw prestaties en eigendommen afsteken tegen die van je naaste collega’s, buren en soortgenoten. Dat geldt niet alleen maar voor wenkkrabben op het mangroveslijk, maar zeker ook in de maatschappij.

Alles is relatief

Over het algemeen zal het mensen weinig boeien dat er beter betaalde medemensen bestaan, in andere beroepen. Maar als de naaste collega’s meer verdienen, dan steekt dat. Vergelijkingen doen we vaak uit krabbenperspectief: relatief. In bedrijven zal menig leidinggevende erop letten dat zijn teamgenoten goed zijn, maar niet briljanter dan hijzelf. Zo krijgt zijn eigen goede, maar niet uitzonderlijke prestatie meer bijval; net als het gezwaai van een mannetje met best grote, maar niet uitzonderlijk grote schaar middenin een groepje mannetjes die qua schaar minder bedeeld zijn.

Inspiratie uit de natuur

Columnist en biologe Constanze Mager laat zich inspireren door de natuur, waar ook voor het zakelijke leven genoeg uit te halen valt. Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van MT.

Meer over bio-inspiratie

Reacties


Meer nieuws


Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

woensdag, 15 januari 2020

In de zoektocht naar een goede eventlocatie, denken veel event organisatoren snel aan (grote) steden in de Randstad. Grote kans dat je zoekt op “eventlocatie Amsterdam” of “congrescentrum Utrecht”. Is dit wel de juiste manier om te zoeken naar een locatie? Je wilt namelijk een eventlocatie die goed bereikbaar is en dat zijn de locaties in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht lang niet altijd. En de geografische locatie is ook niet alles, blijkt. Wat is nu echt belangrijk bij het zoeken (en vinden) van jouw ideale eventlocatie?

Lees meer
Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

woensdag, 11 december 2019

Het registratiemoment is vaak een van de eerste contactmomenten die je hebt met je bezoekers. Je hoopt natuurlijk dat ze met volle teugen genieten van al je goede presentaties, maar je krijgt niet snel nog een kans om een eerste indruk te maken. Met zo’n goede eerste indruk voorkom je dat mensen niet op komen dagen. Daarom is juist het registratiemoment een belangrijk punt om goed op orde te hebben. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om de registratie soepel te laten verlopen.

Lees meer
Arnhem het podium voor een meerdaags event

Arnhem het podium voor een meerdaags event

vrijdag, 22 november 2019

en internationaal event organiseren in Nederland.. vaak wordt er dan gekozen voor Amsterdam. Maar Nederland heeft uiteraard veel meer te bieden, zo bewijst Wisse Kommunikatie met het ‘Data Know Better’-event dat zij oktober dit jaar organiseerde. De organisatie besloot het over een andere boeg te gooien en het internationale gezelschap in Arnhem te ontvangen. 

Lees meer