Het poetslipvisje en sociale controle
Terug

Het poetslipvisje en sociale controle

woensdag, 22 augustus 2018
Het poetslipvisje en sociale controle

Wat we zouden doen als niemand keek, weten we alleen zelf. Het is maar goed dat er sociale controle bestaat, schrijft bioloog en columnist Constanze Mager. Net als bij het poetslipvisje.

Een langgerekt lijf van een paar centimeter lang; wit, wat blauw en een dikke zwarte streep van kop tot staart, plus een zwempatroon waarbij vooral de borstvinnen het werk doen: daaraan herken je de poetslipvis. Nog gemakkelijker echter weet je dat het om deze vissoort gaat, als je het visje ijverig rond andere soorten vissen heen ziet zwemmen, de hele tijd met zijn bekje het lijf van de ander aanrakend. De vis doet zijn naam eer aan: hij ‘poetst’ andere vissen. Daarbij verwijdert hij overtollig slijm, dode schubben en huidparasieten. Die vormen zijn maaltje en de gepoetste vis krijgt een gratis schoonheidsbehandeling. Een mooie symbiose, een staaltje samenwerking tot wederzijds voordeel.

Het poetslipvisje neemt echter niet altijd genoegen met de best schamele beloning. Af en toe neemt hij een hap uit het vlees of uit de kwetsbare kieuwen van zijn klant. Zo’n pijnlijke uitschieter wordt ‘m uiteraard niet in dank afgenomen en de klant gaat er vlug vandoor; einde schoonheidsbehandeling! Maar heel erg is dat niet voor de poetslipvis, vooral als hij tegen het einde van de sessie bijt. Dan viel van deze klant toch niet meer veel te halen.

Stiekem

Fair en eerlijk is het natuurlijk niet om een vis te bijten die zich ter goeder trouw door jou laat poetsen! Het is tegen de afspraken van een goede symbiose in; mensen zouden dit snel als ‘asociaal gedrag’ betitelen. Iets wat je niet doet als anderen je in het oog hebben. En inderdaad: ook een poetslipvis bijt alleen maar stiekem, als niemand kijkt.

Als we zeker zouden weten, dat niemand ons ziet, geen camera ons filmt, we geen negatief commentaar krijgen en onze daden onopgemerkt zouden blijven… denk je ook niet dat we wat ander gedrag zouden vertonen? Misschien zouden we gewoon de auto minder vaak wassen, omdat zo’n stoflaagje onszelf eigenlijk minder boeit, maar ja, wat vinden de collega’s dan? Even online shoppen onder werktijd, een vakantie boeken, het huishouden doen als je thuis werkt: het ‘hoort’ niet, maar als niemand het ziet of er wat van zegt, is het wel zo makkelijk. Als er geen enkele kans zou zijn om betrapt te worden op vergrijpen als printen op werk, je auto fout parkeren of zelfs fraude, dan denk ik dat het aantal ‘misdragingen’ wel een stuk hoger zou liggen dan nu! Sociale controle is belangrijk om het naleven van sociale regels te borgen.

Om alleen op goodwill en moreel te bouwen, is niet zo succesvol. Zeker niet bij de poetslipvissen. Bij een goed werkend poetslipvisje staat soms een heuse wachtrij klanten. Ze wachten op hun beurt, maar letten ondertussen ook op de kleine poetser. Speelt die vals en bijt hij een klant, dan zijn ze weg. En dan betaalt de poetslipvis voor zijn misstap en de smakelijke hap vlees toch weer een hoge prijs, want in plaats van snel achter elkaar vier of vijf klanten van schubben en parasieten te ontdoen, heb je één hap genomen en daarna moet je weer wachten op een vertrouwensvolle klant. Zolang de wachtrij kijkt, gedraagt het poetslipvisje zich dan ook keurig. Als klant moet je er alleen op letten, dat je niet de laatste in de wachtrij bent. Dan ben je namelijk dikwijls de gebeten hond, of in dit geval: de gebeten vis!

Inspiratie uit de natuur

Columnist en biologe Constanze Mager laat zich inspireren door de natuur, waar ook voor het zakelijke leven genoeg uit te halen valt. Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van MT.

Meer over bio-inspiratie

Reacties


Meer nieuws


Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

woensdag, 15 januari 2020

In de zoektocht naar een goede eventlocatie, denken veel event organisatoren snel aan (grote) steden in de Randstad. Grote kans dat je zoekt op “eventlocatie Amsterdam” of “congrescentrum Utrecht”. Is dit wel de juiste manier om te zoeken naar een locatie? Je wilt namelijk een eventlocatie die goed bereikbaar is en dat zijn de locaties in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht lang niet altijd. En de geografische locatie is ook niet alles, blijkt. Wat is nu echt belangrijk bij het zoeken (en vinden) van jouw ideale eventlocatie?

Lees meer
Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

woensdag, 11 december 2019

Het registratiemoment is vaak een van de eerste contactmomenten die je hebt met je bezoekers. Je hoopt natuurlijk dat ze met volle teugen genieten van al je goede presentaties, maar je krijgt niet snel nog een kans om een eerste indruk te maken. Met zo’n goede eerste indruk voorkom je dat mensen niet op komen dagen. Daarom is juist het registratiemoment een belangrijk punt om goed op orde te hebben. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om de registratie soepel te laten verlopen.

Lees meer
Arnhem het podium voor een meerdaags event

Arnhem het podium voor een meerdaags event

vrijdag, 22 november 2019

en internationaal event organiseren in Nederland.. vaak wordt er dan gekozen voor Amsterdam. Maar Nederland heeft uiteraard veel meer te bieden, zo bewijst Wisse Kommunikatie met het ‘Data Know Better’-event dat zij oktober dit jaar organiseerde. De organisatie besloot het over een andere boeg te gooien en het internationale gezelschap in Arnhem te ontvangen. 

Lees meer