Wat is de juiste zaalopstelling voor jouw evenement?
Terug

Wat is de juiste zaalopstelling voor jouw evenement?

woensdag, 31 oktober 2018
Wat is de juiste zaalopstelling voor jouw evenement?

Een goede locatie voor je zakelijke evenement is goud waard. We vertelden al eens over het belang van sfeer en beleving bij het kiezen van een locatie. De opstelling in de zaal of andere ruimte(s) doet veel in de beleving van je gasten en sprekers of artiesten. Waar moet je rekening mee houden om hierin de goede keuzes te maken? 

Wat is het voor soort evenement?

Het kiezen van een handige opstelling in je zaal hangt uiteraard samen met het gebruik ervan. Voor een receptie zijn veel minder zitplaatsen nodig dan voor een congres. Voor een diner met een vaste opstelling deel je een ruimte anders in dan bij een lopend buffet. Bij een zakelijke bijeenkomst waar workshops in het programma zijn opgenomen creëer je een aantal flexibele zitjes. En een opstelling voor een vergadering moet juist weer vast en logisch ingedeeld zijn.

Wat komen de deelnemers doen?

Voor de deelnemers aan je evenement heb je een programma opgesteld. Voor de ontvangende locatie is het goed om dit programma ook te kennen, is de ervaring van Josine. Spreek het samen op hoofdlijnen door, zodat de gastlocatie weet wat de deelnemers komen doen. 

Vergaderen, luisteren, schrijven, bespreken of zelfs interactieve sessies; soms moeten er wat aanpassingen in de zaal plaatsvinden. Verder is het van belang of het plenair plaatsvindt of ook in kleine groepen. Zo kan de ontvangende locatie je geschikte ruimtes en bijbehorende opstellingen voorstellen.

Activiteit bepaalt de opstelling

Veel zitten en luisteren betekent dat je comfortabel moet kunnen zitten. Bij een bijeenkomst met veel gasten is een theateropstelling efficiënt. Bij het houden van besprekingen moeten de deelnemers elkaar kunnen zien; dan adviseert Josine een carré- of U-vorm qua tafelschikking. Bij presentaties kies je een plek voor de spreker waar alle gasten goed zicht op hebben. En bij een actieve teambuilding is ruimte nodig om te kunnen wisselen van plek, om zo in wisselende samenstellingen en het liefst in verschillende omgevingen aan de slag te kunnen gaan.

Hoeveel ruimte heb je precies nodig?

Om te weten of een zaal geschikt is voor een bepaald evenement of een onderdeel hiervan, kun je het beste berekenen hoeveel ruimte er per persoon nodig is. Daar zijn normen voor, die ook rekening houden met gangpaden en veiligheidsaspecten als vluchtroutes. Zo reken je voor een buffet of diner 1,5 tot 2 m² per persoon en voor een theater- of vergaderopstelling 0,5 m² per persoon. Dit zijn netto oppervlaktes, waarbij ruimte voor podia, technische voorzieningen en aankleding van de ruimte niet zijn meegenomen.

Aanwezigen met extra aandacht

Naast de deelnemers van je event zijn er personen voor wie je speciale ruimte wilt reserveren. Wijs deze plekken van te voren aan en bepaal ook daarvoor de benodigde vierkante meters. Je kunt daarbij denken aan:

  • Dagvoorzitter
  • Sprekers
  • Sponsoren Schrijvende en fotograferende pers
  • Schrijvende en fotograferende pers
  • Gebruikers van rolstoel, scootmobiel of andere hulpmiddelen

Nog een aantal extra tips

Voor een prettige, efficiënte en veilige indeling van je zaal nog een paar praktische tips:

  • Maak een plattegrond van de indeling van de zaal voor meer inzicht in het ruimtegebruik en de opstelling
  • Zet achterin de zaal geen (sta)tafels neer; voorkom dat laatkomers daar gaan hangen
  • Begeleid gasten naar hun plek als de zaal bijna vol is
  • Zorg voor ruimte om extra stoelen bij te kunnen schuiven en plaats ze zelf wanneer deze nodig zijn
  • Houd voldoende ruimte over om je gasten te laten bewegen en met elkaar te laten netwerken

Neem de zaalopstelling op in je draaiboek. Bepaal tijdig met welke opstelling de presentaties, optredens, vergadering of andere invullingen het beste tot hun recht komen.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.events.nl en is geschreven door Josine Wouters, Hoofd Sales & Events van het Safari Meeting Centre. 

Reacties


Meer nieuws


Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

woensdag, 15 januari 2020

In de zoektocht naar een goede eventlocatie, denken veel event organisatoren snel aan (grote) steden in de Randstad. Grote kans dat je zoekt op “eventlocatie Amsterdam” of “congrescentrum Utrecht”. Is dit wel de juiste manier om te zoeken naar een locatie? Je wilt namelijk een eventlocatie die goed bereikbaar is en dat zijn de locaties in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht lang niet altijd. En de geografische locatie is ook niet alles, blijkt. Wat is nu echt belangrijk bij het zoeken (en vinden) van jouw ideale eventlocatie?

Lees meer
Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

woensdag, 11 december 2019

Het registratiemoment is vaak een van de eerste contactmomenten die je hebt met je bezoekers. Je hoopt natuurlijk dat ze met volle teugen genieten van al je goede presentaties, maar je krijgt niet snel nog een kans om een eerste indruk te maken. Met zo’n goede eerste indruk voorkom je dat mensen niet op komen dagen. Daarom is juist het registratiemoment een belangrijk punt om goed op orde te hebben. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om de registratie soepel te laten verlopen.

Lees meer
Arnhem het podium voor een meerdaags event

Arnhem het podium voor een meerdaags event

vrijdag, 22 november 2019

en internationaal event organiseren in Nederland.. vaak wordt er dan gekozen voor Amsterdam. Maar Nederland heeft uiteraard veel meer te bieden, zo bewijst Wisse Kommunikatie met het ‘Data Know Better’-event dat zij oktober dit jaar organiseerde. De organisatie besloot het over een andere boeg te gooien en het internationale gezelschap in Arnhem te ontvangen. 

Lees meer