De machtige vrouw van de chimpansee
Terug

De machtige vrouw van de chimpansee

woensdag, 04 januari 2017
De machtige vrouw van de chimpansee

Bij chimpansees zijn de mannen de baas, maar zonder de steun van de vrouwen zijn ze nergens. Een man die alleen maar met terreur en brute spierkracht regeert, houdt het niet lang vol aan de top. Diplomatieke vaardigheden zijn de sleutel tot de macht én tot het blijven aan de top. Bij haast geen enkele andere diersoort is het sociale groepsgedrag zo complex en intrigerend als bij chimpansees. Beroemde gedragswetenschappers als Frans de Waal hebben er al boeken over volgeschreven en toch blijven we telkens weer nieuwe aspecten ontdekken.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Telegraaf. Bekijk het artikel hier

Invloed

Hoe kunnen chimpanseevrouwen in deze ogenschijnlijke machowereld niet alleen het hoofd boven water houden, maar zelfs behoorlijk wat macht en invloed uitoefenen? Allereerst helpt het natuurlijk als je een aantal sterke zoons hebt, die bovenaan de rangorde staan en het bij conflicten met derden voor je op kunnen nemen. Daarnaast zijn sociale vaardigheden echter van doorslaggevende invloed. Een chimpanseevrouw die zich allereerst in de rangorde aan de top van de vrouwen weet te nestellen, is een factor om rekening mee te houden, zeker ook voor de mannetjes.

Politiek

Chimpansees kunnen als geen ander gelegenheidscoalities vormen – vergelijk het met de menselijke politiek. Wanneer bijvoorbeeld de twee mannen

net onder de leider van de groep samen besluiten te werken en daarbij de (gedoog)steun van de invloedrijke vrouwen weten te verwerven, kan er zomaar een succesvolle coup worden gepleegd. En hoewel mannen puur op fysiek gebied de meerdere van de vrouwen zijn, kan een leider het erg zwaar te verduren krijgen als de invloedrijkere vrouwen hem om beurten of juist tegelijkertijd op de huid blijven zitten. Het leiderschap kan dan zeer stressvol zijn en niet zelden kan zo’n explosieve situatie uiteindelijk tot een wisseling van de wacht leiden.

Belonen

De chimpanseeman die door de vrouwtjes in het zadel is geholpen, is de dames natuurlijk wat verschuldigd. Een slimme leider vergeet dat nooit en weet de vrouwtjes te belonen voor hun steun.

Reacties


Meer nieuws


Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

Eventlocatie nodig? Denk verder dan de Randstad

woensdag, 15 januari 2020

In de zoektocht naar een goede eventlocatie, denken veel event organisatoren snel aan (grote) steden in de Randstad. Grote kans dat je zoekt op “eventlocatie Amsterdam” of “congrescentrum Utrecht”. Is dit wel de juiste manier om te zoeken naar een locatie? Je wilt namelijk een eventlocatie die goed bereikbaar is en dat zijn de locaties in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht lang niet altijd. En de geografische locatie is ook niet alles, blijkt. Wat is nu echt belangrijk bij het zoeken (en vinden) van jouw ideale eventlocatie?

Lees meer
Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

Dit ​moet je doen voor een soepele registratie bij jouw evenement 

woensdag, 11 december 2019

Het registratiemoment is vaak een van de eerste contactmomenten die je hebt met je bezoekers. Je hoopt natuurlijk dat ze met volle teugen genieten van al je goede presentaties, maar je krijgt niet snel nog een kans om een eerste indruk te maken. Met zo’n goede eerste indruk voorkom je dat mensen niet op komen dagen. Daarom is juist het registratiemoment een belangrijk punt om goed op orde te hebben. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om de registratie soepel te laten verlopen.

Lees meer
Arnhem het podium voor een meerdaags event

Arnhem het podium voor een meerdaags event

vrijdag, 22 november 2019

en internationaal event organiseren in Nederland.. vaak wordt er dan gekozen voor Amsterdam. Maar Nederland heeft uiteraard veel meer te bieden, zo bewijst Wisse Kommunikatie met het ‘Data Know Better’-event dat zij oktober dit jaar organiseerde. De organisatie besloot het over een andere boeg te gooien en het internationale gezelschap in Arnhem te ontvangen. 

Lees meer