De machtige vrouw van de chimpansee
Terug

De machtige vrouw van de chimpansee

woensdag, 04 januari 2017
De machtige vrouw van de chimpansee

Bij chimpansees zijn de mannen de baas, maar zonder de steun van de vrouwen zijn ze nergens. Een man die alleen maar met terreur en brute spierkracht regeert, houdt het niet lang vol aan de top. Diplomatieke vaardigheden zijn de sleutel tot de macht én tot het blijven aan de top. Bij haast geen enkele andere diersoort is het sociale groepsgedrag zo complex en intrigerend als bij chimpansees. Beroemde gedragswetenschappers als Frans de Waal hebben er al boeken over volgeschreven en toch blijven we telkens weer nieuwe aspecten ontdekken.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Telegraaf. Bekijk het artikel hier

Invloed

Hoe kunnen chimpanseevrouwen in deze ogenschijnlijke machowereld niet alleen het hoofd boven water houden, maar zelfs behoorlijk wat macht en invloed uitoefenen? Allereerst helpt het natuurlijk als je een aantal sterke zoons hebt, die bovenaan de rangorde staan en het bij conflicten met derden voor je op kunnen nemen. Daarnaast zijn sociale vaardigheden echter van doorslaggevende invloed. Een chimpanseevrouw die zich allereerst in de rangorde aan de top van de vrouwen weet te nestellen, is een factor om rekening mee te houden, zeker ook voor de mannetjes.

Politiek

Chimpansees kunnen als geen ander gelegenheidscoalities vormen – vergelijk het met de menselijke politiek. Wanneer bijvoorbeeld de twee mannen

net onder de leider van de groep samen besluiten te werken en daarbij de (gedoog)steun van de invloedrijke vrouwen weten te verwerven, kan er zomaar een succesvolle coup worden gepleegd. En hoewel mannen puur op fysiek gebied de meerdere van de vrouwen zijn, kan een leider het erg zwaar te verduren krijgen als de invloedrijkere vrouwen hem om beurten of juist tegelijkertijd op de huid blijven zitten. Het leiderschap kan dan zeer stressvol zijn en niet zelden kan zo’n explosieve situatie uiteindelijk tot een wisseling van de wacht leiden.

Belonen

De chimpanseeman die door de vrouwtjes in het zadel is geholpen, is de dames natuurlijk wat verschuldigd. Een slimme leider vergeet dat nooit en weet de vrouwtjes te belonen voor hun steun.

Reacties


Meer nieuws


Een beetje plannen is het nieuwe normaal

Een beetje plannen is het nieuwe normaal

maandag, 17 augustus 2020

We krabbelen wel weer op na de corona-crisis maar voorlopig zullen een paar zaken net even wat anders lopen dan we gewend waren. Allemaal begrijpelijk, uiteraard, maar het gaat om veranderingen waar we niet zelf voor gekozen hebben. En dan gaan bij veel mensen van tevoren de nekharen al bijna overeind staan en de hakken in het zand!

Lees meer
Mogelijkheden vanaf 1 september

Mogelijkheden vanaf 1 september

maandag, 03 augustus 2020

Vanaf 1 september 2020 gaan wij weer groepen ontvangen in het Safari Meeting Centre! Om uw bezoek veilig en verantwoord te laten verlopen hebben we druk gewerkt om aan de 1,5 meter-maatschappij te voldoen. In dit overzicht vindt u de informatie van het Safari Meeting Centre die voor u als opdrachtgever van belang is voor uw evenement.

 

 

 

Lees meer
Wie is nu de mol? Iedereen!

Wie is nu de mol? Iedereen!

dinsdag, 07 april 2020

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus dwingen ons allemaal tot flinke aanpassingen van ons gedrag. Een dergelijke gedragsverandering van een heel volk is normaliter niet makkelijk voor elkaar te krijgen; maar een moreel appel in combinatie met een scheutje angst heeft razendsnel resultaat geboekt.

Lees meer